Do darmowej wysyłki kurierem Inpost brakuje: 700,00 zł
Gratulacje. Masz darmową wysyłkę Kurierem Inpost.
Twój koszyk 0 0,00

Twój koszyk jest pusty

Strona główna Aktualności Kilka słów o INULINIE...

Kilka słów o INULINIE...

Kilka słów o INULINIE...

O inulinie powoli zaczyna się robić głośno.
Coraz częściej wkrada się do naszych diet oraz jest polecana przez dietetyków. Tak to już jest, że co się sprawdza w żywieniu ludzi, po jakimś czasie wchodzi do żywienia zwierząt. Inulina nie jest wyjątkiem. Substancja ta jest zaliczana do błonnika rozpuszczalnego, który naturalnie występuje w wielu owocach i warzywach np. Cykorii, porze, cebuli, bananach, mniszku lekarskim, dalii. Najczęściej w przemyśle spożywczym wykorzystywana jest inulina z cykorii. Inulina to wielocukier pochodzenia roślinnego, który jest materiałem zapasowym dla roślin. Po przetworzeniu przyjmuje postać białego proszku o słodkim smaku, co zachęca konie do jej spożycia. Może więc stanowić wabik na wybredne konie. Dodatkowo jest rozpuszczalna w wodzie, co pozwala na jej wykorzystanie również w formie płynnej. Inulina jest traktowana jako naturalny prebiotyk, jest więc substancją wspierającą namnażanie się mikroflory jelitowej- mikrobioty, które uczestniczą w trawieniu spożywanych pokarmów, syntezie witamin oraz rozkładowi substancji toksycznych. W przypadku problemów z układem pokarmowym, w stresie, chorobie lub przy biegunkach inulina wspomoże odbudowę mikrobioty. W im lepszym stanie jest mikroflora jelita tym mocniejszy jest układ odpornościowy.
Dodatkowe atuty inuliny:
1. Zmniejsza indeks glikemiczny produktów i spowalnia przyswajanie cukru z pożywienia do krwi. Jest więc polecana koniom z syndromem metabolicznym, ochwatowym, otyłym i cushingowym,
2. Zwiększa wiązania wody w jelitach, dzięki czemu kał jest bardziej zwarty i mniej rozwodniony
3. Wspomaga wypróżnianie poprzez tworzenie żelu.
4. Obniża pH jelit co zapobiega rozwojowi grzybów i niektórych bakterii
5. Odciąża wątrobę poprzez zmniejszenie produkcji amin i siarkowodoru, może być stosowana przy niewydolności wątroby oraz przy stosowaniu antybiotyków.
6. Zwiększa ilość kwasu masłowego, który jest źródłem energii dla komórek nabłonka jelit, reguluje transport substancji odżywczych oraz chroni przez stresem oksydacyjnym.
7. Wspomaga namnażanie się bifidobakterii, zwiększa więc ilość kwasu foliowego, nikotynowego, witaminy B1, B2, B6.

Niestety jej zaleta w niektórych przypadkach może być także wadą. Z racji obniżania pH jelit, nie powinna być stosowana u koni z wrzodami żołądka i odzwiernika. W tym przypadku zależy nam na delikatnym podniesieniu pH, które u tych koni samo w sobie jest na tyle niskie, że uszkadza błony.
Inulina może być określana mianem superfood. Ma wiele dobroczynnych korzyści na organizm konia. Dodatkowym atutem jest jej ekonomiczne użycie oraz niska cena.

Mgr. Inż E.Smogorzewska

Ta witryna przechowuje dane, w tym m.in. pliki cookie, aby zapewnić dostęp do podstawowych funkcjonalności witryny, a także na potrzeby marketingu, personalizacji i analiz. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia lub zaakceptować ustawienia domyślne. Polityka Cookie ×

Czym są pliki "cookies"?

Pliki "cookies" to informacje tekstowe przechowywane na urządzeniu końcowym użytkownika (przeglądarka internetowa) w celu rozpoznania urządzenia tak, aby móc dostarczyć funkcjonalności takich jak np.: koszyk sklepowy, logowanie. Pliki cookies nie wyrządzają żadnych szkód urządzeniom na których są zapisywane.

Pliki cookies są wykorzystywane na niniejszej stronie internetowej, do poniższych celów:

Usuwanie plików cookies:

Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych ma domyślnie ustawione akceptowanie przyjmowania plików cookies. Ustawienie to można zmienić samodzielnie w dowolnym czasie tak aby pliki cookies były blokowane. Zablokowanie plików cookies może jednak spowodować nieprawidłowe funkcjonowanie mechanizmów na stronie internetowej co uniemożliwi w szczególności np.: korzystanie z koszyka zakupowego lub logowanie użytkownika.

Zarządzaj preferencjami Odrzuć